Kommunikation

En introduktion till sociala medier för föreningar

Introduktion Facebook

mkhmarketing

bild: mkhmarketing

 

Facebook är en social nätverkssajt där privatpersoner registrerar sig med en profil i sitt eget namn och lägger till vänner och andra kontakter i ett privat nätverk. När du är inloggad kan du dela med dig av media som text, bild eller video till alla i ditt nätverk. Du kan också skriva till dina kontakter i privata meddelanden.

Antalet aktiva användare på Facebook är otroliga 1,13 miljarder personer (juli 2016). Varav många är inne på webbplatsen dagligen, oftast i egenskap av privatperson.

Giganten Facebook var inte tillgänglig för allmänheten till en början. Tvärtom. Först var nätverket endast tillgängligt för studenter på ett universitet i USA, och utökades successivt med att erbjuda tillgång för elever på andra skolor, och till slut allmänheten - och resten av världen.

Facebook erbjuder flest valmöjligheter när det gäller spridning av innehåll. När du är inloggad på din Facebook-sida väljer du vad du precis vad du vill lägga upp, och gör det i ett så kallat ”inlägg”. Länkar, långa texter, video, bilder, fotoalbum och evenemang - det mesta går att publicera på Facebook. 

Dessutom kan du ansluta dig till- och skapa olika intressegrupper och offentliga profiler. Ett exempel på en offentlig profil kan vara att du skapar en en offentlig Facebook-sida för en förening. Du kan också ansluta dig till intressegrupper eller offentliga profiler som redan finns. På det sättet kan du till exempel följa en favoritartist, ett idrottslag eller en nyhetskälla.

Facebook kännetecknas av många valmöjligheter för att dela information, jämfört med Instagram och Twitter.