Kommunikation

En introduktion till sociala medier för föreningar

Skapa en grupp på Facebook

Daniel-White

Bild: Daniel White

 

Det sociala nätverk verktyg som lämpar sig bäst för intern kommunikation för föreningar är Facebook. 

Som användare på Facebook finns bland annat funktionen ”skapa grupp”, som gör att du som användare kan ansluta dig och skapa olika typer av intressegrupper. Det blir vad du gör det till, till exempel en privat grupp för vänner, arbetsgrupper eller bara grupper med ett gemensamt intresse. Grupper på Facebook kan vara offentliga och öppna för alla, eller privata och kräva en inbjudan.

 

Grupper för effektiv kommunikation

Det här kan till exempel vara värdefullt om er förening ska genomföra ett projekt och har tillsatt en projektgrupp. Om samtliga personer i gruppen även ansluter sig till Facebook-gruppen kan ni ha en intern konversation som alla enkelt tar del av. Gruppen fungerar som en egen liten Facebook-bubbla med ett eget flöde där ni avgör innehållet. Ni kan skicka olika typer av media till varandra och ha en dialog.

Ett annat användningsområde för grupper är att öppna upp dem för föreningens medlemmar. Ett exempel på en offentlig grupp skulle alltså kunna vara en grupp öppen för alla medlemmar där de kan gå med frivilligt och få information som rör deras medlemskap, som evenemang, föreningsmöten eller liknande.

 

Övning

Skapa en privat grupp på Facebook och sedan ta bort gruppen du nyss skapat. Instruktioner för övningen hittar du här 

Saknar du Facebook? Gå vidare till kursens nästa del.