Föreningsutveckling

Introduktion till valberedningsarbete

Distanskommunikation

 

Beroende på det geografiska avstånden, så kan det vara svårt för valberedningen att träffas i person i den utsträckning som krävs för att göra ett ordentligt valberedningsarbete. Lösningen kan då vara att ha kontakt över distans. Här nedan kommer några exempel på hur det kan gå till:

 

Telefon

Enskilda telefonsamtal är ett snabbt kommunikationssätt vid samtal mellan enskilda personer. Om det är flera personer som behöver tala med varandra så finns det idag många tjänster för telefonmöten, exempelvis tjänsten Rixmötet.

 

Videokommunikation

Videokommunikation fungerar som en telefonkonferens som också visar rörliga bilder och kan ske genom exempelvis SkypeGoogle Hangouts, Appear eller Talky

 

Epost 

För frågor som inte är brådskande är mejl en vanlig kommunikationsform, som kan vara praktisk eftersom den låter mottagaren svara när hen har möjlighet. Dock är kommunikation med epost beroende av hur frekvent en person läser sina inkommande brev, vilket ofta varierar mellan olika personer. Det är också många svenskar som har olika läs- och skrivsvårigheter, av den anledningen bör ni tala ihop er i valberedningen hur ni använder er av mejl. 

 

Diskussionsgrupper och sociala medier 

Idag finns det många digitala alternativ som låter er skicka meddelanden, bilder och video till varandra och som kan underlätta kommunikationen inom valberedningen. Några exempel är sociala medier-tjänster som Facebook och Google hangout, sociala medium som Slack eller projektverktyg som Asana och Trello