Arrangörskap

Grundläggande arrangörskurs

Betalning

Den du bokar kan få betalt som lön eller mot faktura.

  • om den du bokar vill ha lön så innebär det en del extrajobb för dig. Det tillkommer arbetsgivaravgift och du måste registrera dig hos skatteverket som arbetsgivare
  • om den du bokar vill ha betalt genom faktura så blir det mindre jobb för arrangören och detta är i regel att föredra

 

Besluta ramar innan kontakt

Om du arrangerar musik så underlättar det att bestämma en minimilön för varje musiker, här kan du utgå från musikerförbundets riks-minimitariff som vägledning.

Det brukar också underlätta om du i förväg bestämmer vilka ekonomiska ramar som finns för varje akt du bokar, så att du tidigt kan kommunicera det i kontakten med den du vill boka.

 

Moms

Moms är en mervärdesskatt som läggs på varor och tjänster. Beroende på vilken vara eller tjänst det gäller så är det olika momssats.

Det är ingen moms på musikframträdanden, fast om artisten bokats genom ett boknings- eller produktionsbolag så tillkommer moms då dessa inte är momsbefriade.

Om artisten är bosatt i Sverige och har f-skattsedel så att denne fakturerar själv, så är det ingen skatt och ingen moms på priset.

 

Tala samma språk

Att förstå skattereglerna kan kännas ganska besvärligt och för att vara tydlig redan från början, tala alltid om gagekostnader inklusive skatt, moms och sociala avgifter, så att det inte uppstår något missförstånd med följd att kostnaderna ökar eller att den du bokar blir besviken.

Många företag utgår från att moms tillkommer om inget annat är specificerat, förtydliga alltid vad du syftar på så att du inte får betala en extra utgift du inte hade räknat med.

Vid osäkerhet, ring Skatteverket direkt och fråga. Min erfarenhet är att de alltid gett mig svar på mina frågor.