Kommunikation

En introduktion till sociala medier för föreningar

Praktisk användning av Instagram

Perzonseo-Webbyra-1

Bild: Perzonseo Webbyra

 

På Instagram finns valmöjligheterna att illustrera och berätta något genom att publicera bild och film, med en tillhörande text (valfritt). Med Instagram går det att antingen ta bilden direkt i appen med din smarta telefon, eller att ladda upp en redan befintlig bild eller video.

 

Dela inlägg med andra personer i ert nätverk.   

På Instagram interagerar du med de personer som ”följer” ditt konto. Genom att klicka på er profil och ”Följare” ser du vilka de är. Tänk på dem när ni publicerar bilder, film, och berätta något för dem.

I text kan ni använda er av frågor, och följaren kan i sin tur kommentera bilden. Genom att följa andra organisationer och personer kan ni på så vis bygga upp ett nätverk som ni sedan kan interagera med. 

 

Ett fönster till er vardag

Att berätta om er verksamhet genom bilder och film på Instagram, kan vara ett sätt att försöka rekrytera nya medlemmar. Det fungerar särskilt bra för bilder och film ur ett mer personligt perspektiv, och kan användas för att visa upp hur föreningen ser ut ”bakom kulisserna”.

Om föreningen som exempel ska hålla i ett evenemang, kan ni dela med er av bilder på förberedelserna. Det kan också vara bilder på olika personer som är engagerade, med en personlig hälsning. Ha gärna med människor i bild, det genererar större intresse än bilder på objekt och platser. 

Det blir även allt vanligare att organisationer och kampanjer lägger upp illustrerade bilder med kortare budskap, tider och platser för att snabbt nå ut och skapa engagemang.  Detta är ett bra sätt att snabbt och på ett effektivt sätt nå ut till följare med information.